Eftersom tankesmedjor behöver utforma politiska idéer är det ofrånkomligt att politiker anställs i deras verksamheter. Om vi ska ha en seriös debatt om svensk sjukvård måste det finnas tankesmedjor som är villiga att ta de striderna, skriver Gustaf Drougge och Isac Riddarsparre i DN.
Tankesmedjan Synaps lanserades eftersom debatten om sjukvården i Sverige fastnat i samma spår, år efter år. Även om vårt partipolitiskt obundna, framtidsoptimistiska och marknadsliberala perspektiv inte uppskattas av vissa debattörer, behövs vi för att förnya sjukvårdsdebatten.
I en insändare anklagar den tidigare centerpartistiske riksdagsmannen Torsten Sandberg oss för att i skymundan springa näringslivets ärenden och därigenom skada samhället. Visst finansieras vi av stiftelsen Fritt näringsliv (det framgår på vår hemsida) – precis som vänstersmedjan Arena idé finansieras av fackföreningsrörelsen – och vi gör ingen hemlighet av våra idéer. Att vi vill reformera den svenska sjukvården för att stärka patienternas ställning och minska politikens detaljstyrande av vårdens verksamhet, framgår av flera debattartiklar som vi skrivit under det senaste året. Vi riktar oss till alla som vill se kortare köer, en stärkt vårdgaranti och mer nytänkande i vårdens organisation.
Det är inget mysterium varför tankesmedjor finns: i partier ska vallöften formuleras till valrörelser där det kanske bara finns utrymme för en eller två frågor. En tankesmedja kan arbeta med samma fråga över flera valrörelser eller med flera frågor samtidigt. Att vara partipolitiskt obunden har andra fördelar: till exempel har Synaps kritiserat regeringen på grund av de växande vårdköerna och argumenterat mot Centerpartiet i Region Uppsala angående införandet av hemförlossningar.
Sandberg vill tillsätta ett oberoende organ som ska minska den ”olämpliga sammanblandningen” mellan politiker och verksamma vid tankesmedjor. Frågan är vad som gör sammanblandningen olämplig. Den som tolkar förslaget slarvigt kanske får uppfattningen att han bara vill ha ett organ som ogiltigförklarar hans meningsmotståndares organisationer.
Tankesmedjor kan förstås ha olika ideologisk tillhörighet. Och eftersom tankesmedjor behöver utforma politiska idéer är det ofrånkomligt att politiker anställs och utbildas inom deras verksamheter. Det enda ett ”oberoende organ” kommer hitta är att personer som tycker likadant umgås och delar idéer med varandra.
När Synaps under våren organiserar vårt kandidatprogram för 2025 gör vi detta eftersom borgerliga politiker länge varit obekväma i hanteringen av sjukvårdsfrågor. Alldeles för ofta bemöts borgerliga sjukvårdsdebattörer med bisarra anklagelser om att man vill omvandla sjukvården till det dysfunktionella amerikanska systemet, eller att privata vårdutförare systematiskt ljuger om sin verksamhet.
Om vi ska ha en seriös debatt om sjukvården i Sverige – och den debatten behövs, vilket alla köande patienter vet – måste det finnas tankesmedjor som är villiga att ta de striderna. Vi på Synaps är stolta över att vara en del av en sådan tankesmedja.