Diagnosen har alltid varit kontroversiell

Många läkare har länge varit kritiska både mot användningen av både diagnosen utmattningssyndrom, och de sjukskrivningar som följt. Det skriver Isac Riddarsparre i en slutreplik i SvD Debatt.

När Anette Sjödin svarar på min tidigare debattartikel i SvD kallar hon min argumentation för ”en förenklad och farlig syn”. Hon ser utmattningssyndrom som något som varit ett självklart inslag i den svenska vården. Det är en felaktig uppfattning.

De forskare, inklusive Marie Åsberg, som år 2003 skrev underlaget till Socialstyrelsens införande av diagnosen konstaterade själva att det krävdes mer forskning för att bekräfta sjukdomens existens. De hoppades att ytterligare forskning inom några år skulle bekräfta diagnosen men detta blev aldrig fallet. I en litteraturgenomgång genomförd 2022 av KI-forskaren och psykologen Elin Lindsäter konstaterade hon, precis som min debattartikel anförde, att det vetenskapliga underlaget fortfarande är svagt.

Marie Åsberg själv har på senare tid försökt minska syndromets användning i vården, även om hon fortfarande vill ha kvar diagnosen. 2008 var hon en del av den expertpanel som rekommenderade långa sjukskrivningar vid behov. I sin bok från 2024 menade hon att diagnosen fått för utbredd användning och att maximalt två veckors sjukskrivning är aktuell, en konstrast som belystes i en utmärkt recension i Läkartidningen. Är det också en farlig och förenklad syn?

Det vetenskapliga underlaget stärker påståendet att sjukskrivningar är skadliga. Att begränsa sjukskrivningar ökar möjligheten till arbete. Att arbeta är en viktig faktor för hälsa. Sjukskrivningar har jämförts med mediciner med allvarliga biverkningar. Allmänläkare har länge varit kritiska mot användningen av både diagnosen utmattningssyndrom, och de sjukskrivningar som följt.

Att vissa debattörer fått uppfattningen att utmattningssyndrom är något okontroversiellt och självklart beror troligen på att skeptiker bemötts som ”antihumanister” eller, som Anette Sjödin påstår, farliga och oansvariga.

Isac Riddarsparre
ST-läkare och medarbetare Tankesmedjan Synaps